zondag 14 maart 2010

Waarom

“Waarom daarheen?” Is een van de meest gehoorde vragen. Daarnaast scoren de vragen: “Is dat niet gevaarlijk?” en “Waar ligt dat?” ook erg hoog.

Hieronder een persoonlijke uitleg van ons allebei.

Guus:
Ik kwam voor het eerst echt in contact met Oost Europa aan het eind van mijn grote reis in Scandinavië die eindigde in de Baltische staten. Mijn fascinatie voor de voormalige Sovjet unie is toen begonnen en in de zomer van 2008 ging ik rondreizen met de rugzak in Oost Europa en bezocht o.a. Kiev, Odessa en het autonome gebied Transnistrië in Moldavië.

Mijn volgende grote reis ging door meerdere (voormalige) communistische landen, ook heb ik veel gelezen over Rusland en de Sovjetunie en via deze weg kennis gemaakt met de Kaukasus landen en Centraal Azië, met in het bijzonder Turkmenistan. Deze reis heb ik ook zo min mogelijk gevlogen en ben ik met 1 uitzondering vanaf Hongkong tot Nederland getreind en gevaren.

Onze route is niet alleen gevormd door interesse voor de landen maar ook door omstandigheden: Visa, transportmogelijkheden, de wens niet te vliegen en te willen fietsen speelde allemaal een grote rol. De Kaukasus landen hebben net zoveel overeenkomsten als verschillen en zijn natuurlijk alle 3 voormalige Sovjet unie. Turkmenistan is niet alleen bijzonder vanwege zijn totaal dictatuur (vergelijkbaar met Noord Korea) maar ook vanwege enkele bezienswaardigheden die later uitgebreid nog vernoemd zullen worden. Van Iran boeit zowel de cultuur, de moderne en de oude geschiedenis (De revolutie en het Perzische Rijk) en het feit dat het zo vaak op het nieuws langs komt (waar de vraag “Is dat niet gevaarlijk” meestal vandaan komt) en ik zou graag zelf de andere kant van het verhaal zien en ervaren.

Een kort overzicht van mijn eerdere reizen:
  • 2.5 maanden op de fiets en nog een maand met Sofie met de rugzak in Zuid Italië (alles onder Napels, inclusief Sicilië) 04/2004-08/2004
  • Van Oost naar West door de Alpen fietst (Wenen Geneve, Marseille, Nice) Terug naar huis en vanuit daar naar Uppsala in Zweden gefietst. 07/2005-10/2005
  • Samen met Sofie een maand gefietst in Noord Italië tot Slovenië, trein naar Boedapest, alleen terug gevlogen naar Nice en toen Corsica gefietst en in het noorden van Sardinië blijven hangen voor enkele weken i.v.m. een timmerproject. 06/2006-10/2006
  • Vanaf Oslo via de Noordkaap naar Helsinki gefietst, toen Estland rond gereden en geëindigd in Riga. 07/2007-03/2008
  • Taiwan (fiets geleend en rond gefietst), Hongkong, Shanghai, Beijing, 10 daagse Noord Korea Tour en daarna via China naar Zuid Korea. Overgevaren naar Vladivostok, trein/taxi naar Jakoetsk. Rondreis in koudste bewoonde gebied ter wereld, o.a Tomtor en Oymyakon. Gevlogen naar Irkutsk, met enkele stedenstops naar St. Petersburg getreind. Via Tallinn naar Wit Rusland, maand rond gereisd. 10/2008-03/2009

Sofie:
Na mijn afstuderen wilde ik graag een grote reis maken. Een aantal aspecten die ik belangrijk vond: een hele andere cultuur, reizen met de fiets en het moet zonder vliegtuig bereikbaar zijn. Door het lezen van “Het zijn net mensen – Joris Luyendijk” werd mijn interesse voor het Midden-Oosten gewekt. De media geeft vaak een vertekend beeld van die landen en ik wilde graag zelf ervaren hoe die landen zijn. Toen mijn broer met het idee kwam om naar het Midden-Oosten te reizen was ik ook meteen enthousiast. Door alle goede verhalen die we over Iran hoorde van mensen die het bezocht hadden hebben we besloten dat we daar zeker heen wilde, hierdoor werd het eerdere reisplan door Turkije, Syrië, Libanon, Jordanië en Israël overboord gezet. Guus en ik hebben allebei al een voorliefde voor oost europa en Guus sinds zijn rusland reis specifiek voor voormalige sovjet landen. De Kaukasus, op de grens van Azië en Europa lag mooi op de route en wilde we allebei graag zien. De schitterende bergen die daar liggen dragen daar ook aan bij :). Zelf had ik nog nooit van Turkmenistan gehoord maar Guus heeft me overgehaald om deze dictatuur samen te bezoeken.

Waarom het zo heerlijk is om niet te vliegen:
  • Reizen zonder het milieu erg te belasten.
  • De reis begint al in Den Bosch! Onderweg zijn is onderdeel van de reis, onderweg heb je onvergetelijke ontmoetingen en ervaringen.
  • Je komt niet plotseling in een totaal andere cultuur maar de overgang gaat geleidelijk.
  • Je ervaart het gevoel van afstand
  • Het geeft rust, in de trein en op de boot heb je de tijd ervaringen te verwerken en lekker te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten