zaterdag 19 juni 2010

Kerken en kloosters

Volgens de legende zijn de Armenen afstammelingen van Hyke, het achter-achter kleinkind van Noah. Noah strande met zijn ark op de Ararat, deze mooie berg ligt nu echter op Turks grondgebied en kan de door de Armenen alleen gezien worden en niet bezocht omdat de grens dicht is. Armenie is een van de eerste Christelijke landen in de wereld en overal in het land kom je mooie Armeense kerken en kloosters tegen. Zoals Ben, onze host in Sisian, het zei: " They've got a good taste of placing these things in the most beautiful places you can imagine" We fietsen door de prachtige groene bergen en dan ineens heb je uitzicht op een kerk die op een prachtige rotsuitstulping staat, zoals hier in Tatev:


In Sisian blijven we bij Ben, een vrijwilliger uit de USA die al een jaar in Armenie woont. We kunnen het erg goed vinden en besluiten snel een extra dag te blijven. We gaan samen in een naar een klooster in de buurt. De rit van 3 kwartier in een oude sovjet bus is al een attractie op zichzelf en dan kom je uit bij dit mooie klooster in de bergen...


Bij Yeghegis willen we een kerk en fort in de bergen bezoeken. We fietsen het dorpje in op zoek naar hulp en een lift. Bijna meteen worden we aangesproken door een vrouw en als ze hoort waar we heen willen zegt ze meteen dat ze een jeep heeft om ons te brengen. Met haar man en 3 kleinkinderen gaan we op pad. De 4WD jeep komt goed van pas want het is een ware expeditie met rivier oversteken, stijle hellingen met afgrond en scherpe bochten. De vraag die meteen bovenkomt: hoe hebben ze in hemelsnaam die kerk hier gebouwd?! Als we na 2 uur terug in het dorpje komen eten we met heel het gezin een lekkere Armeense lunch.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten