donderdag 1 april 2010

Cultuurshock in Azerbaijan

In onze coupe zit Mammadov, hij is geboren en getogen in Baku en spreekt goed Engels. Hij bied ons zijn hulp aan en geeft ons meteen een lift naar onze hosts in Baku :) Op onze eerste dag in Baku ontmoeten we de poolse Agata. Guus en Agata hebben elkaar 2 jaar geleden in Noorwegen leren kennen. Agata heeft 9 maanden als vrijwilliger gewerkt met kinderen van vluchtelingen uit Karabach. We trekken heel de dag met elkaar op en we komen in een permanent vluchtelingenkamp en in het centrum van Baku. Het is een enrom drukke stad met grote verschillen tussen arm en rijk en ik moet die avond echt even bijkomen van alle nieuwe indrukken.


Grote verschillen tussen arm en rijk
In Azerbaijan zijn meer dan 600.000 Internally Displaced Persons (IDP's) door de oorlog met Armenie over de Nagorno-Karabakh regio (1988-1994).
Al deze mensen wonen nu al 20 jaar in permanente vluchtelingen kampen zoals hier op de foto in oude studenten flats. Elk gezin heeft een kamer en vaak delen ze het sanitair met een hele gang. We ontmoeten een aantal vrijwilligers die via de European Voluntary Service lesgeven aan de kinderen en kregen zo een kijkje in een gemeenschap.


















Baku is ontsettend rijk door de grote hoeveelheden olie in de Caspische zee. Er zijn veel gebouwen en hoge flats in aanbouw en de stad ligt vol met mooie pleinen, marmeren vloeren en hightech flats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten